De gouden eeuw van Albert de Vleeshouwer
Focuspresentatie
25 september 2019 tot 12 januari 2020
Museum Vleeshuis, Antwerpen

In 1899 was Antwerpen, voor het eerst sinds de 16de eeuw, opnieuw een bloeiende wereld- en havenstad. Terwijl de blik op de toekomst was gericht, vierden de Antwerpenaren ook het glorierijke verleden met onder meer een spectaculaire Antoon Van Dyckstoet. Dankzij een album dat Albert de Vleeshouwer (1863-1913) samenstelde en uitgaf, weten we vandaag precies welke muziek onder meer Emile Wambach en Lodewijk Mortelmans voor de stoet componeerden.

Als erfgenaam van een familie die rijk was geworden in de haven, bracht Albert de Vleeshouwer zijn tijd door met het verzamelen van kunst, het componeren van muziek, het ondersteunen van liefdadigheid en het reizen naar culturele bestemmingen. Bij zijn dood legateerde hij een groot deel van zijn muziekpartituren en van zijn collectie zilverwerk en porselein aan Museum Vleeshuis.

Bijzondere en soms nooit eerder getoonde stukken uit onder meer de historische Vleeshuiscollectie (MAS), Klank van de stad en de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, aangevuld met nieuwe muziekopnames, brengen de wereld van Albert de Vleeshouwer tot leven.

Praktische informatie

Organisatie: Museum Vleeshuis | Klank van de stad
De focuspresentatie in de schatkamer van Museum Vleeshuis | Klank van de stad opent met de Woensdagklanken op 25 september 2019 en is daarna te bezoeken tot en met 12 januari 2020

Albert de Vleeshouwer door Jean-François Portaels (1889) © Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen